Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Column: Olijvenfuckers

Door: | 28 april, 2017

Opeens was ik het een beetje zat. Iets te veel mensen begonnen mij te vertellen waar ik wel of niet op vakantie kan, mag of moet gaan. Onderbouwd én onderbuik. Van het ministerie tot de man in de straat die allemaal schijnen te weten waar ‘wij’ als reisindustrie wel of niet heen moeten.

Bij de ondoorzichtige werkwijze van BuZa heb ik al enige twijfels, maar wat er soms voor de ronkende sensatiebeluste SBS en RTL camera’s voorbij komt, daar lusten de honden geen brood van. Logisch, een rationele mening scoort niet, je wilt het liefste een Tokkie met tattoo die even je pittige one liners geeft over al dan niet dubieuze vakantielanden terwijl hij al decennia niet verder is gekomen dan de camping in Bakkum, waar verder niets mis mee is. Je hoort de producer erbij zeggen. ‘Ja, u komt zeker op TV meneer, maar kunt u dan ook nog iets doen met ‘knoflooketers of olijvenfuckers…geitenneukers mag ook….’ Afijn, de stem van het volk volgens de TV-makers. Zoals de Telegraaf koppen maakt zeg maar: algehele paniekzaaierij op flinterdunne argumentatie (ISIS NAAR COSTAS, BOM ONDER REISBUREAU, dat soort wederkerend werk) die de Nederlandse reisbranche per jaar miljoenen omzet kost.

Murw
De sensatiezucht verdampt sowieso voor mijn ogen. Kijk, ik ben inmiddels net zo murw gebombardeerd dat ik me – raar maar waar – er niet meer veel van aantrek. Van Parijs 2015 was ik dagen van slag, bij Brussel zeker ook, en toen kwam, eh Londen, Istanbul, of was het Beirut, of Berlijn. Ik let anno 2017 op, maar weiger me bang te laten maken, Nice en St Petersburg staan gewoon in mijn reisagenda voor het komende half jaar. Het is de nieuwe (toeristische) levenswijze die we hier nog niet kennen maar in veel andere delen van de wereld dagelijkse realiteit is. Zoals ze in Midden-Oosten zeggen: ‘vertrouw op God, maar bindt wel je kameel vast’.

Rome
Of moet ik nog even langs mijn geweten. Landen met mij niet welgevallige leiders niet bezoeken? Zou ik hier moeten pleiten voor een commissie ethisch reisadvies? Ik vrees dat er bij-zon-der weinig vakantielanden over blijven, en daarbij, wie zou daarin moeten? Laten we dat maar niet doen. Ik steek mijn kop niet in het zand maar meer wegen leiden naar Rome. Ik meen nog steeds dat verantwoord toerisme democratisering kan helpen. Niet te veel geld wegtrekken, geen zuipende kotsende jongerenmassa’s of oude vieze mannetjes sturen en ook lokaal management betrekken. Maar als morgen het RIU Pyongyang Palace wordt geopend, zit ik overmorgen op de Korean BBQ avond. Mijn grootste angst? Dat ik het Kidsshow-deuntje niet uit mijn hoofd krijg. Chi chi waa, chi chi waa waa waaaa. We gaan gewoon weer, fijne vakantie, waar dan ook!

PS (als je het plaatje niet volledig kunt zien)

Because he lost the Huile d’Olive…

 

(Visited 709 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel