Column: Mondbeleving - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Column: Mondbeleving

Door: | 30 oktober, 2017

Ik heb naast reizen nog een grote passie. En dat is koken. Of liever gezegd: eten.Het zijn twee bezigheden die zich goed combineren, zeker als je weer eens op pad bent. Uiteraard kun je naar het Louvre, maar wil je niet liever ergens de beste uiensoep of steak tartare van Parijs eten?

Ik wel. Wel eens een Chicago Style hot dog gehad? Het is een zeldzaam ‘culinair’ hoogtepunt uit de VS! Soms loop je tegen rare dieren aan, maar geloof me, een zebra- of een buffelsteak is de vlucht naar Afrika of Canada alleen al waard. En nee, dat is niet zielig, ik schiet ze doorgaans zelf af, en ik heb ook heel veel zebra’s en buffels in mijn vriendenkring…Mexicaanse Tacos al pastor, Argentijnse broodjes choripan, Senegalse chicken yassa, Afrikaanse boerenwors, Vietnamese bahn-mi. Als mijn reisagenda weer eens een vrolijk hoogtepunt noteert, duik ik meteen op internet waar ik de beste streekgerechten en streetfood kan vinden in mijn plek van bestemming. Geen voorpret, maar voor-trek zeg maar.

Tony en Oliver

Dat heeft de TV inmiddels ook ontdekt en ik kijk fijn mee, vooral op 24 Kitchen. In de beginne was het vooral Amerikaanse input. Anthony Bourdain, een hippe maar wat oudere rock ’n roll chef die groot is geworden in New York, mede door zijn bad boy ‘kom ik snuif nog eens wat cocaïne’- reputatie. Hij is pedant, arrogant en soms irritant maar ik kijk het graag. Hij reist de hele wereld over, is eerlijk over de smaak van het eten (een uitzondering) en heeft simpelweg gedegen culinaire kennis. Ook was er al snel Jamie Oliver natuurlijk die op reis ging. De Baby Face chef heeft me sinds dag 1 ma-te-loos geïrriteerd met zijn ‘lovely’ brabbeltaal, zijn altijd o zo leuke vrouw en vrienden en zijn commerciële uitverkoop. Du moment dat een chef zijn gerechten door de AH of Jumbo laat maken, is het over en uit. Dan ben je wel rijk, maar ook een ‘sell out’. Net zoals die dikke kale Rotterdammer met zijn Blokkerpannen en zijn reclame voor Calvé Mayonaise. Dat heet je ziel verkoken.

Floor en Rudolf

In Nederland hebben we natuurlijk ook veelreizers met culi-potentie, als eerste Floortje. Leuke meid, veel bereikt, maar niet iemand die ik associeer met lekker eten. Ik schat haar meer in op een karretje onbespoten pompoen couscous-wraps of een avondje diervriendelijke wortel- & onbespoten honingtaartje knabbelen in vegarestaurant Bio-LOGISCH met een lekker kannetje glutenvrije gemberthee. Toen kwam er Rudolf, waarvan iedereen schijnt te weten dat is zo gay is als een strakke kontloze leren broek, behalve hij zelf. Maar dat maakt verder natuurlijk nul uit. Want ook hij is op reis geweest en het gaf leuke plaatjes. Het was alleen jammer dat Rudolf gewoon maar één kunstje heeft: toetjes. ‘Ja beste kijkers, we staan nu in Sydney en ik heb hier een grote lamsbout die ik nu ga omwikkelen met roze glazuur en een bruin fondantje. Volgende week pittige Thaise noodles met vanillevlokken met lavendelslagroom!’.

Miljoes en Erica

Nee, dan de laatste: Miljushka (Miljoeska, Miljoesca?), voormalig TMF babe, en nu eenmaal wat ouder en in MILF-land heeft zijn haar plek gevonden op 24Kitchen. Eerst zag ik haar leuk met foodtrucks in de weer, en laatst was ze in Vietnam. Het sleutelwoord van Miljoes is ‘mondbeleving’…daar bedoelt ze mee dat iets lekker is, terwijl ze verdomd goed weet dat het gewoon een geil woord is dat kijkers trekt. Ook dat Milfjoeska eigenlijk helemaal niet zo goed kan koken – haar Vietnamese loempia leek eerder op een doorzichtige gehaktbal – mag de pret niet drukken. Nee geef me dan uiteindelijk toch maar good old Erica Terpstra, die het al TV-reizend niet vaak over eten had, maar je kon wel aan haar zien dat er on the road toch echt wel een paar goede glazen Bourgogne naast dagelijkse haar 5-gangen diner kwamen te staan. Die had het helemaal begrepen. Maar ja, die mag dan weer niet blijven….

(Visited 262 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel

Reacties

  1. Nicole

    Super leuk geschreven!