Ik ben Ramon-Arie de la Cruz de Vries, travelblogger, youtuber, fotomodel, 22 jaar, heb een stoere sixpack en ga regelmatig stappen met zowel Chaning Tatum, Neymar en Emma Stone. Vorige week was ik om twee uur ’s middags op een leeg San Marco plein in Venetië. Maar dat wist u al, van mijn Instagram-account @littlelyingfuckupfraudtraveller.
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Column: @littlelyingfuckupfraudtraveller

Door: | 23 juli, 2018

Ik ben Ramon-Arie de la Cruz de Vries, travelblogger, youtuber, fotomodel, 22 jaar, heb een stoere sixpack en ga regelmatig stappen met zowel Chaning Tatum, Neymar en Emma Stone. Vorige week was ik om twee uur ’s middags op een leeg San Marco plein in Venetië. Maar dat wist u al, van mijn Instagram-account @littlelyingfuckupfraudtraveller.

Kent u Amelia Liana? Ze is blogster en youtuber. Een influencer! Met een half miljoen volgers! Zo hee, die wil je er wel bij hebben om te zeggen dat jouw winkel zo hip en trendy is als een met Guacamole belegde bloemkoolpizza. Daarnaast uiteraard een door gecastreerde monniken bereide ambachtelijke gin met natuurlijk een tonic van vegetarische vlierbloesem en kinine onttrokken uit het transpiratievocht van West-Afrikaanse Malaria-patiënten.

Jokkagram

Alleen, ze jokte. Vorig jaar rond deze tijd liet ze haar vele volgers weten in New York te zijn. Zo’n Instagram-foto vanuit haar hotelkamer, met uitzicht op zuidelijk Manhattan. En ze stond zelf natuurlijk ook op de foto, het fototype waarbij ik vaak denk: rot nou eens op uit de foto, je blokkeert het uitzicht en zo knap ben je ook weer niet (tip voor aankomende bloggers: verzin eens wat anders!). Maar de blokkade bleek een reden te hebben. Want, zo vogelde The Times uit (https://www.thetimes.co.uk/article/fake-views-blogger-doctored-holiday-pics-tjxgxpblw) , in haar uitzicht op de Big Apple ontbrak een kleinigheid, geheten de Freedom Tower. En die stond er die dag toch echt, alle 541 meter hoog. Op een andere foto stond ze ongeveer op het drukst van de dag bij de Taj Mahal. Als enige. Met als bonus wat productiefoutjes:

 Instaliars

Of neem Daryl Aiden Yow, een Instagrammer uit Singapore met meer dan 101.000 volgers. Het kwam uit dat zijn reisfoto’s gewoon zonder bronvermelding van anderen waren.

Een ster van Netflix-hitserie Pretty Little Liars, Shay Mitchell, liet laatst ook weten dat ze wat valse foto’s heeft gedeeld. Die leuke gebouwtjes in Hong Kong bleken toch echt in Tokyo te staan. Sadelle Yeung, een online ‘beauty and fashion model’ met meer dan 90.000 Instagram-volgers heeft laatst als de brandweer liefst 90 instagram posts verwijderd. Ook zij viel door de mand met haar ‘authentieke zelfgemaakte reisfoto’s’, gewoon uit de fotodatabank gehaald dus. (https://coconuts.co/hongkong/news/influencer-deletes-95-instagram-posts-after-followers-discover-they-came-from-google-image-search/)

 

Het is dan ook niet moeilijk je in de huidige digitale wereld anders en elders voor te doen. De Britse reisblogger Carolyn Stritch zocht het uit, en gaf zichzelf een digitale make over (tien jaar jonger en knapper) en photoshopte zichzelf, vanuit de UK, in Disneyland, USA. Het regende likes. (https://www.independent.co.uk/life-style/blogger-disneyland-fake-reality-instagram-carolyn-stritch-a8265781.html)

Keiharde marketing

Elke mand heeft zijn rotte appels, ik begrijp het. De aantrekkingskracht is dan ook groot. Een populaire influencer kan tot 250 euro verdienen, zo berekende Forbes..per post! Het is een miljarden-business. Maar de soms schimmige wereld van de social influencer is overduidelijk nog niet uitgekristalliseerd. Er is heel veel talent en enthousiasme maar fraude lurkt en loert, volgers zijn bij de duizenden simpel te koop en de return on investment wordt steeds meer betwist. Het is de laatste jaren weggedreven van semi-journalistiek naar keiharde marketing. Dus wees anno 2018 bovenal waakzaam met wie u in zee gaat.

#Atlantishereicome #unicornsrule

Want zo is het, als u wil dat ik als @littlelyingfuckupfraudtraveller uw bestemming even promoot stuur ik u graag even mijn tarieven. Ik ben veel goedkoper dan mijn e-collega’s want ik photoshop mijzelf gewoon vanuit mijn werkkamer op de bestemming, dat scheelt u weer een dure bloggersreis, en zoals aangetoond: niemand die het merkt! Een blijk van kunnen? Volg mij de komende week online als ik op een eenhoorn naar Atlantis reis.

(foto rechts, met dank aan Seb van Apeldoorn)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel

Reacties

  1. Jeroen

    Superleuke column! En zooo waar: fake is het nieuwe echt lijkt het soms 🙂 Ik zal je in een presentatie vast ‘n keer citeren: met credits :-). 👍