Column: Lil' Kleine Airport - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Column: Lil’ Kleine Airport

Door: | 5 maart, 2018

Een van de leukste momenten van het reisjaar is als het nieuwe zomerschema van de airlines bekend is. Vol bombarie en trots worden nieuwe routes geopend, een strijkorkestje bij de gate en een watersaluut van de brandweer.  Natuurlijk verdwijnen er ook routes, maar die doen dat vaak in het holst van de nacht. ‘Eh, vlogen wij naar Kazachstan, eh nee, daar zit je vast naast. Ik zal het uitzoeken. Hier heb je een leuk vliegtuigmodelletje’. Dat is niet nodig want het is het fundament van ondernemen, niet alles werkt en dan ga je verder, en daar is niets mis mee. En soms neem je een gecalculeerde gok. TUIfly naar Suriname getuigde van lef en KLM die Fortaleza uit het stof haalt ook. Ik hoop oprecht dat deze lekker aanslaan de komende jaren.

De Pacha en de Pintelier

Maar zo blijft het leuk te leuk te voorspellen of een vlucht gaat lopen of niet. De mooiste nieuwkomer is een directe vlucht van Groningen naar Ibiza! Dat gaat wat worden nog! De Pacha leeg want iedereen zit bij Cafe de Pintelier! Want u gaat mij niet wijsmaken dat onze Noorderlingen een biertje bestellen voor de prijs van een krat thuis, of een cocktail in de Amnesia doen tegen hetzelfde tarief als een jaarkaart FC Groningen. Het moet dus wel andersom zijn! En dat snap ik best, daar aan de Martinitoren ligt een oergezellige stad en, nog mooier, geen Yolanthe of andere voetbalgolddigger wil er dood gevonden worden. Daar mogen ze trots op zijn. Ja, straks weer Arjen Robben en zijn Bernadien, maar die naam zegt eigenlijk alles al. Bernadien, dat moet een anagram zijn van ‘blokje kaas met mosterd en een vlaggetje’. Het was anders als Arjen haar verlaten had voor Carmen Angelique de Santos el Diablo de la Cruz Narcos, maar zo’n jongen is het niet.

Foodtrucks

Eigenlijk is dat jammer, want Groningen, net als Maastricht, moet wel een wat mondialer uitstraling krijgen. Want daar houden wij Westerlingen van; we lopen graag mondiale trends achterna. Noem het de pulled porkisering van de regio. Alles is ‘pulled’ tegenwoordig: varken, koe, kip, wortels, octopus. Iemand heeft twee jaar geleden in de VS geroepen dat het hip is om eten uit elkaar te trekken, en nu ligt het al bij de Appie, met een tussenstop via trendy foodtrucks, iets wat vroeger gewoon een rijdende snackbar heette. Maar wat ik wil zeggen: weet u hoe lang we al draadjesvlees hebben in Nederland? Exact hetzelfde en veel lekkerder. Vraag je oma eens om het recept!

Roemeense welzijnswerkers

Maar Groningen en Maastricht moeten ons wel thuis laten voelen als wij straks met paard, wagen en 14 soorten gin & tonic de randstad verlaten. En dat heeft alles te maken met die andere zomerse nieuwkomer, weliswaar zonder vleugels maar het scheelt niet veel! De directe Eurostar tussen Londen en Amsterdam! Nee, niet wij snel in de pub, nee… zij nog sneller in onze bruine kroegen! In drie uur! Hordes dronken vrijgezellen in besmeurde en recentelijk meermalen ondergekotste superheldenpakken. Op een bierfiets naar de Wallen. Ik weet niet exact wat de going rate daar is, maar het kan nooit genoeg zijn voor onze Roemeense welzijnswerkers.

Drank en bacon

Of nee, dan de Britse dames op vrijgezellenparty, met konijnenoortjes en een bijna doorzichtig bleke huid van een levenslang dieet van drank en broodjes bacon, uiteraard gekleed voor dertig graden boven nul, maar gedragen met tien graden onder, een soort lopende ham verpakt in visnet-kousen en navelloos topje met spaghettibandjes. God bless ‘m. Die invasie is nu al een probleem in de hoofdstad maar straks is het echt voorbij. Cafe Hoppe wordt The Cunt & Lettuce, broodjessalon Van Dobbe wordt een all night curryshop en het Rijksmuseum wordt de nieuwe brouwerij van Guinness. Dat laatste zou ik overigens toejuichen, maar dit terzijde.

Botergeil en snuifgraag

Daarom pleit ik ook zo voor een nieuwe airport in zee! Dat lost alle problemen op: spotgoedkope lowcosters die bendes jonge drankzuchtige, botergeile en snuifgrage reizigers uit de UK, Spanje, Frankrijk en Italië makkelijk kunnen laten aanvliegen. Lil’ Kleine Airport, 25 kilometer ten westen van IJmuiden in zee. En dan geen bootverbinding of treinstation, dat moge duidelijk zijn.

 

 

 

 

(Visited 555 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel