Column: Koninklijke Limburgse Mislukking - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Column: Koninklijke Limburgse Mislukking

Door: | 30 september, 2017

Ik kan altijd waardering opbrengen voor wat ik echte mannen noem. Bij de andere sekse omschrijf ik het dan als een vrouw naar mijn hart en het komt op hetzelfde neer. Je rug rechten als het echt tegenzit, kritisch zijn als de rest ja-knikt, dat soort werk. Je hoeft echt niet de alfa-aap te zijn, dat heeft er niets mee te maken. Want die kunnen evengoed de ruggengraat hebben van natte spaghetti als het erop aan komt. Zoals Denise.

Denise is onze Koninklijke Limburgse Mislukking, met alle respect voor die heerlijke provincie. Denise heeft eigenlijk een mannennaam maar toch noem ik hem Denise. Dat past hem beter. Het had ook Kimberly, Ramona of Flotte-Leur zijn, maar ik kies voor het leuke Denise. Denise is ons Olympisch visitekaartje, heeft een tijdje in onze branche gewerkt en is bijna per ongeluk beland op een van de belangrijkste lobby-posities ter wereld. Maar zoals iedereen weet: Denise had losse handjes en sloeg zijn vriendin voor de kamer. Dat leidde tot een schikking met het Openbaar Ministerie en een aantekening op het strafblad. Hoe vervelend ook, die zaak is afgehandeld en recht heeft gesproken. Denise mag van mij gewoon aan de slag gaan als slager, CEO of een of ander commissariaat gaan uitmelken.

Maar dat doet hij niet. Nu ze ook haar baantje bij zakenreisbureau American Express gestopt is lijkt zij full-time bestuurder te zijn geworden. Maar waar komt Denise dan van rond hoor ik u met medelijden denken. Voor IOC-leden bedraagt de dagelijkse vergoeding rond de 430 euro. Daarnaast krijg je jaarlijks nog 6500 euro voor administratieve ondersteuning. Reis- en verblijfkosten zijn uiteraard door het IOC vergoed. Dat is heel dik in het pluche Businessclass in de allermooiste hotels de wereld over. En wat krijgen we daarvoor terug?

Laten we ter zake komen. Denise is een deels geslaagde politicus, een totaal mislukte topbestuurder en absoluut geen topsporter. Als lobbyist op een cruciale internationale positie kunnen we moeilijk spreken van een fatsoenlijk of wenselijk uithangbord. Stel, Denise komt ergens waar de vrouwenrechten nogal beneden peil zijn. Wat gaat ze dan precies aanstippen?

Dat bedachten ze ook bij het NOC-NSF die om een zogeheten Verklaring Omtrent Gedrag vroeg. Screeningssautoriteit Justis stelde dat dat geen probleem was. De schikking stond het bestuurlijk functioneren niet in de weg. Pardon? Daarmee is dus meteen de vrijbrief gegeven aan bestuurders, zakenlieden, politici en lobbyisten in heel het land om hun vrouw hardhandig en lesje te leren als de sudderlappen niet gaar zijn of zo. Wat een aantekening op je strafblad is dus gewoon weg te vegen door 33,85 euro (!) neer te leggen. Hop, een VOG en je kunt naar Schiphol om wereldwijd Neerlands belangen te behartigen  Maar kijk nu, het NOC vond het meteen best. ,Het gevoel van ongemak…is door zijn VOG voor mij persoonlijk verdwenen’’ aldus Gerard Dielessen van NOC-NSF. De advocaten van Denise vonden het sowieso allemaal ‘een prive-zaak’ en stelde dat Denise ‘alleen verantwoording verschuldigd aan het IOC en niet aan NOC-NSF.’’ Zo, steek die maar in je zak. Of we er ons even niet mee willen bemoeien.

En daar komen we weer terug bij het begin. Uiteindelijk is het een kwestie van jij een je spiegel. Je bent nooit een sportieve prestatie van formaat geleverd, je hebt door een stupiditeit ook niet meer de het morele overwicht om broodnodige heikele punten aan te kaarten om er een betere wereld van te maken, en je neemt de plaats in voor mensen die een en dezelfde functie waarschijnlijk veel beter kunnen invullen. Met waardigheid, oprechte sportieve kennis en de voorbeeldfunctie die dit hele mooie bijbaantje verdient. Dan kun je twee dingen doen…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Visited 381 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel

Reacties

  1. Kirsten

    Amen!