Column: Help, Taiwan is weg - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Column: Help, Taiwan is weg

Door: | 30 augustus, 2018

Beste reisgekken, de zomer is voorbij, de koters gaan eindelijk weer naar school (een dansje mag) en we gaan er weer voor. Nog even snel een samenvatting van de reisbranche-zomer.

Ik zeg met nadruk reisbranche want ik moet mij bij mijn leest houden. Ik had het bijvoorbeeld graag gehad over Dave Roelvink die te snel rijdend en te dronken in zijn auto op 100 meter van mijn huis werd aangehouden, mijn dochter fietst er ook. En hoe dat dan wordt tegen-gebabbeld dat de politie wel heel hardhandig was. Of iets van die strekking. Maar Dave is een blanke jongen en heeft een bekende vader met geld dus dat komt (opnieuw) wel weer goed. Maar nee, dit is een reisblad en dit alles is gewoon heel erg ‘Dave Roelvink’, met andere woorden, totaal niet relevant.

Reisgekken

Dat is wel het geval bij de volgende reiskwestie dat deze zomer echt is ondergesneeuwd, en dat is knap met de heetste zomer sinds 1789. We hebben er zelfs een spoedvergadering moeten beleggen met het dit voorjaar opgerichte Internationaal Comité van Landentellende Reisgekken, het ICLR. Want we zijn een land kwijt! Zomaar, opeens, is Taiwan van de wereldkaart verdwenen! Ik leg het uit: Op 25 april ging er namens de CAAC, de Civil Aviation Adminstration of China, een brief de deur uit naar 36 airlines, of deze voor 25 juli 2018 op hun websites Taiwan (en Macau en Hong Kong) vanaf dan willen benoemen als onderdeel van China, niet als onafhankelijke staat.

Wij van het ICLR werden helemaal gek. In ons streven naar zoveel mogelijk landen te bezoeken was dit een serieuze tegenslag. Bij het uiteenvallen van Joegoslavië was het nog zo’n feest geweest, maar deze zagen we niet aankomen. Ik bedoel, het is al sinds 1949 een vast heel gezellig eilandje, waar destijds Chiang Kai-Shek en zijn volgelingen naartoe vluchtten na de burgeroorlog verloren te hebben van Mao Zedong.

Alpaca

Weet je nog? Nou wij waren de details ook kwijt maar in onze speurtocht kwamen we tevens een bericht tegen dat er in Taiwan een Alpaca-café is (252, Taiwan, New Taipei City, Sanzhi District). Je kunt daar koffie drinken met deze lieverds. De ICLR was het eens, als je een alpaca café hebt verdien je staatsrechtelijk bestaan (de wijn ging weer hard…). De airlines zouden het er vast hetzelfde over denken, allicht met andere argumenten, maar het kan toch niet zo zijn dat we zo makkelijk buigen naar de wil van Beijing.

Missen

Aldus, zo geschiedde…natuurlijk niet. De grote vier uit de VS, Lufthansa, BA, Qantas, Air Canada en ja, ook onze KLM, vermelden Taiwan nu als onderdeel van China. Taiwan is daar wel boos maar hun tegenmaatregelen zijn te verwaarlozen als je je landingsrechten in de tweede luchtvaartmarkt ter wereld op het spel zet. Taiwan kun je missen, China niet.

Maar je mag als luchtvaartmaatschappij alvast wel voorzichtig gaan nadenken wat je gaat doen als China opeens besluit dat ze liever niet willen dat je, als voorbeeld, homo’s aan boord hebt. Die mogen daar sinds de lente van dezelfde overheid niet meer op de Chinese televisie, in haar strijd tegen volgens hun zeggen ‘vulgaire, immorele en ongezonde inhoud’.

Uitje

Ik snap de airlines ergens ook wel hoor, economisch en pragmatisch gezien – het aloude Eggs for Money principe – en dus kun je stil en snel aan de Chinese eis voldoen en de boel verder als een Dave Roelvink behandelen. Maar bij het ICLR gaan we bij het volgende uitje snel naar het alpaca-café om toch ook Taiwan af te vinken. Voordat de Chinezen binnenvallen zeg maar…

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel