Column: Groenland, een jaar later - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Column: Groenland, een jaar later

Door: | 28 augustus, 2019

Het zal u niet ontgaan zijn: The Donald wilde Groenland kopen van de Denen. U dacht net zoals ik ook vast: die Trump is nu echt zo gek als een meute kittens in een wolfabriek, maar geheel nieuw is de gedachte niet. Op 12 december 1916 verkochten onze Vikingvrienden hun Deense Antillen aan de Amerikanen, sindsdien bekend als de Amerikaanse Maagdeneilanden. Echt waar.

 Crowdfunding

En nu dus Groenland? Ik wist eerlijk gezegd niet dat het te koop stond, anders had ik graag meegeboden. Niet alleen, te duur, dus met zeg 5000 anderen in een crowdfunding-actie. Het zou de allereerste utopische poging worden voor een geslaagde eilandcommune, een Darwinistisch experiment. Nu zijn er wel vaker van die Bhagwanesque pogingen geweest maar de gemene deler was altijd een hippie-achtige setting van veganisme en financiële uitkleding in een alcoholvrije gehersenspoelde quasi-dictatuur.

Rolex en Ierse pubs

Niet als ik Groenland kan kopen: het wordt een kapitalistisch no-nonsense bestaan waarin je best een Rolex mag hebben als je er hard voor hebt gewerkt. Als je maar helpt met het afwassen. In de grondwet staat twee artikelen: wees lief voor elkaar en als tweede: ananas op pizza, hell no. Iedereen van elke huidskleur, sekse, religie en geaardheid is gelijk en welkom, maar we mogen wel grappen over elkaar maken, want dat is leuk en nuttig en als je dat niet begrijpt ben je nog niet klaar voor Nieuw-Groendland met zijn Canadese sportsbars, een Taco Bell, Ierse pubs, wat goede Franse bistrots met gesubsidieerde wijn uit de Bourgogne en een vlag met een poes erop.

Asterix

Iedereen mag een jaar burgermeester zijn en iedere laatste vrijdag van de maand eten we met zijn allen rond een kampvuur à la Asterix. En voordat u denkt, nou , best idyllisch, waar kan ik me aanmelden? Op datzelfde kampvuur smijten we als Nieuw Groenlanders Jeffrey Epstein-achtige viezerikken, mensensmokkelaars, dierenbeulen en kindermolesteerders. Gewoon, aan ’t spit, met wat Provençaalse kruiden en een appeltje in de mond. We blijven wel een donker randje houden, weet waar u aan begint als u ook zo’n paspoort wil. Wat eten we vanavond? Oh Prins Andrew met wat Roseval-aardappelen en een Caesar Salade.

51e staat

Het gaat er alleen niet van komen, helaas. De Deense premier Mette Frederiksen antwoorde zoals het hoorde, en zei dat Groenland niet te koop is, en al helemaal niet door de Denen te verkopen. Afijn, u snapt: volgend jaar is Groenland de 51e staat van de VS. Wat houdt Trump tegen het eiland gewoon in bezit te nemen? Je verzint even een Straat van Hormuz achtig namaak-kapinkje van een Amerikaanse visserschip door geradicaliseerde Inuit en je laat je oorlogsvloot uitvaren en drie minuten later staat de Stars en Strips te wapperen op Nuuk, waarschijnlijk New Trump City hernoemd. Groenland heeft 56.000 inwoners plus Seabert, het Amerikaanse leger 560.000 betaalde soldaten plus hetzelfde aantal reservisten en een ‘defensie’-budget van 580 miljard euro.

Nuuk? Nuke!

Het wrange van dit geheel: wist ik maar met zekerheid dat het een grap was, ik durf het niet te zeggen. Er zijn reeds de eerste essays verschenen op welke wijze Trump eventueel een derde (!) termijn kan fixen voor na 2024, en dan gaan we er maar even vanuit dat hij dat grondwettelijk doet. Want nogmaals: hij is de baas van de troepen. De gedachte is net zo vreemd als een Mexicaanse muur zeg maar, of het nucleair bombarderen van tornado’s.  Is het u trouwens wel eens opgevallen dat de staten met de meeste Trump-stemmers de minste toeristen trekken?

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel