Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Next
event
in

70

days
Scroll naar boven

Top

Column: George, Johan en de rest

Door: | 6 januari, 2017

Misschien was het de Steak Tartare. Het was immers kerst in Parijs, en dan zijn ook daar de slagers dicht. Of de wijn, dat kan ook. Maar ik was niet mezelf, zoals niet ongewoon eind december, en dat komt door de kerstliedjes en Love Actually. Ik geef dan ook altijd meer aan zwervers. En die kwam ik in overvloed tegen.

Zoals zo vaak liep in aan het einde van de avond over de kades van de Seine, een beetje rozig van de Bordeaux. Ik mijmerde en dacht na over het aankomende jaar. Wat zou het brengen? Niet concreet in kampioenschappen, aanslagen of verkiezingsuitslagen, maar meer in een gevoelsmatige, ‘kerstige’ zin zeg maar. Het was dan ook  goede Bordeaux geweest.

Voordat ik mezelf kon antwoorden, kreeg ik hulp. Ik zag een vreemde aan de oever staan, schijnbaar verdwaald. Tot mijn verbazing bleek het George Michael. Uit de honderden vragen die ik kon stellen, stamelende ik de meest stupide. ‘Zeg George, eh, wat denk jij dat de wintersport dit jaar gaat doen?’ What the fuck? Kwam ik daarmee? Maar George was sympathiek. ‘Ik snap het wel Tijn, je denkt aan mijn kersthit. Het was zo gezellig toen in Saas-Fee maar als Griek-Cyprioot ben ik toch meer van de zon. Maar ik kan je vertellen dat al die seizoenen, al die bestemmingen, nou ja, het komt altijd wel goed. Club Tropicana is overal en gaat nooit verloren. Soms duurt het even maar het komt in orde. You gotta have faith.’

99 procent

Beduusd liep ik verder langs de Seine. In de schemer van een lantaarn zag ik iemand een kiezelsteentje wonderbaarlijk hoog houden. Dio mios, het was Johan Cruijff. Dit keer was ik beter bij de tijd, de vraagstelling druipte Kerst. ‘Meneer Cruijff, denkt u ook dat Nederland een beetje genoeg heeft van het opgelaaide cynisme, van het gezeur over huidskleuren en geloof, terwijl 99,9 procent van de wereld toch een goed hart heeft…’. Zijn antwoord was, logisch, onnavolgbaar mooi. ‘Kijk Tijn, Ik ben overal tegen. Tot ik een besluit neem, dan ben ik ervoor. De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn. De hoogste opgave van het menselijk kennen is: te begrijpen dat hij niet begrijpen kan. Je gaat het pas zien als je het doorhebt

De verlosser verloste mij van mijn vraagstuk. Natuurlijk moeten we het hoofd hoog houden. Positief blijven. Ik begon in te zien dat de reisbranche dit jaar vele klanten gaat krijgen die vooral plezier willen hebben, op gevoel gaan kiezen voor een zorgeloze en ontzorgde vakantie. Waar dan ook, vaker ook. ‘Exact’ werd ik aangetikt op mijn schouder door een vrouwenhand. ‘De gevolgen zijn niet te overzien als je voor de duistere kant kiest. Nooit doen Tijn! Houd hoop

Toptalent

Langzaamaan werd ik heel gelukkig. De Eiffeltoren fonkelde en bij een bankje zag ik twee muzikanten. ‘Tijn, heb jij soms onze vriend George gezien?’ Ik wees ze in de goede richting en ze bedankten mij en liepen verder. In het voorbijgaan vroeg ik toch hoe met hen ging, daarboven. ‘Het is fantastisch, alles wat je hart begeert. We vormen een superband. We zoeken alleen te zijner tijd nog een echt toptalent voor onze nagels. We zullen hem rijkelijk belonen met kinderboerderijen en snoepfonteinen. Maar een wonder is beter...’ Rock on.

 

 

 

 

 

(Visited 381 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel