Column: Folderzigeuners - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Column: Folderzigeuners

Door: | 24 januari, 2018

Mijn stappenteller op mijn Iphone noteerde na afloop van de Vakantiebeurs-vakdag 15.970 stappen, een afstand van 11,6 kilometer. Het was weer een nuttige dag geweest. Thuis deed ik mijn shopper open en gooide alles over de vloer: 153 folders, 16 USB-sticks, zeker 700 gram borrelnootjes, 197 pennen, 14 blocnootjes, een Azerbeidjaanse muismat en 82 mini-marsjes. Daarnaast had ik nog twee laptops, drie Ipads en enkele gsm’s weten te ontvreemden bij onoplettende of lunchende standhouders. Gratis toch?

Het is en blijft een opvallend fenomeen. De shoppers, de consumenten (op de vakdag) met die oude-oma-boodschap-karretjes. Het was dit jaar al fors minder maar helemaal te voorkomen zal het niet zijn, tenzij de Vakantiebeurs-organisatie de oude-oma-boodschap-karretjes op de vakdag bij de ingang verbiedt. Ik vind het persoonlijk niet zo erg, het zijn mooie exemplaren voor het aloude mensen-kijken.

Mode

Bij de stand van Turkije moest ik even op mijn afspraak wachten. Tot mijn genoegen kwam er een shopper langs. Ik vermoed een jaar of 50 en, met alle respect, een nogal sjofel type. Laten we hem Sjaak noemen. Vettig haar, geen tandartsrekening sinds de jaren ’70, een morsig snorretje en kleding die, hoe lang je ook wacht, nooit meer in de mode komt. Hij had zijn ogen gericht op de tijdelijk lege stand van Atlasglobal. Hij  stond bij de balie te turen naar het vliegtuigmodel dat er stond ter decoratie. Die doen al gauw een euro of 20 op marktplaats dus het bevreemde mij niet. Schaalmodellen kunnen big business zijn: er stond laatst een KLM DC-8 van 1m75 voor zevenduizend euro online! Dus je weet, die zijn niet voor meenemen.

Werkvakantie

Maar Sjaak, zo was duidelijk, wilde het schaalmodel van de Atlasglobal graag mee naar huis. De stand was leeg. Wie keek? De dame van de Turkse airline zo bleek, die zich van een stand tegenover snel naar haar eigen habitat verplaatste. Ik kon de conversatie niet horen maar ik vermoed Sjaak niet oprecht geïnteresseerd was in een vlucht van Atlasglobal, noch in het netwerk, het comfort van de stoel of andere noviteiten. Sjaak wilde gewoon een vliegtuigje. Want ik denk niet eens dat Sjaak weet waar AtlasGlobal vliegt. Sterker nog, zo begon ik Shopper Sjaak te analyseren, ik betwijfel of Sjaak ooit wel eens in een vliegtuig heeft gezeten. Ik denk dat Sjaak helemaal niet komt voor inspiratie voor een leuke vakantie, nee, de vakantiebeurs is zijn vakantie! Althans een werkvakantie, want de volgende dag moest hij natuurlijk met zijn shopper naar de Horecava om met 28 mini zakjes hummus-ladychips, 82 sachets ‘Yo Hipster limoen-bbq-mayonaise, 14 mini-potjes Hero limited edition Senegalese meloen-jam, een Cora van Mora-muismat en 17 besmeurde servetten van de gratis frikaketten met clowntjessaus. En daarna de AutoRai, de fiets- en wandelbeurs, het Ahoy truckfestijn, Kapper-con 2018 en natuurlijk de lekkere Libresse Linda-vrouwenweek.

Badeendjes

Maar moet je de professionele folderzigeuners weren? Welnee, waarom? Ieder zijn hobby. Wel van de vakdag, maar zonder deze dravende raven haalt de vakantiebeurs waarschijnlijk de 100.000 bezoekers niet. En dat is het laatste wat we willen. Misschien alleen wat minder nodeloze prularia neerleggen, maar spullen die we kunnen gebruiken. Want reisbranche, laten we eerlijk zijn, er zit in Shopper Sjaak in ons allemaal. Dus de USB’s sticks graag 32 GB en de badeendjes en pluchen vliegtuigen zijn altijd leuk voor onze kinderen! Ja jij ook! Ik heb je wel gezien…

 

 

(Visited 555 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel