Reisadvies Tunesie, de laatste stand van zaken, ook over de grens
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Column: Eh, reisadvies Tunesië?

Door: | 19 december, 2016

Opmerkelijk nieuws en dat was het. Corendon gaat terug naar Tunesië, in weerwil van het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat niet essentiële reizen afraadt. Of in de letterlijke bewoordingen op de website ‘Reis alleen naar Tunesië als dat noodzakelijk is.’

Uiteraard is Corendon niet gek, en zal het ook voorzichtig omspringen met haar klanten. Een gewaagde stap is het wel, ook juridisch lijkt me. Loopt Turkije significant minder en moet de organisatie wel? Of zijn ze de concurrentie nu een mega-stap voor en pakt het een voorlopig onoverbrugbare voorsprong. De tijd zal het leren, net zoals de tegenzet van de concurrentie. Maar daar gaat het nu even niet om.

Financieel belang

Het is wel apart te zien welke krachten er komen kijken aangezien er miljoenen/miljarden euro’s met de terugkeer gemoeid zijn, we hebben het niet over een hotelletje dat na renovatie de deuren weer open doet. Bij alle partijen die roepen dat het veilig is, moet je natuurlijk goed nadenken of er een financieel belang bij is. Idem dito, de partijen die roepen dat het niet zo is. Maar de PR-machine is een veelkoppig monster en de reisbranche kan drie dingen doen. Degelijk advies inwinnen en/of zelf gaan kijken.

De Britten en de Belgen

In ieder geval moeten we voorlopig wel even vasthouden aan de feiten. Het veelgehoorde ‘in de buurlanden is het al lang en breed op groen’, of woorden van die strekking, zijn in ieder geval pertinente onzin. Ieder ons omringend buurland wijst op verhoogd risico. De zuiderburen raden net als Nederland niet essentiële reizen af, de Britten doen exact hetzelfde. Met op, wederom net als Nederland, sommige verhitte plekken zelfs code rood: alle reizen afgeraden.

De Duitsers

De oosterburen dan: ‘In Tunesien besteht weiterhin ein erhöhtes Risiko terroristischer Anschläge.’ Lijkt me duidelijke taal, hoewel er een belangrijke toevoeging is. ‘Das tunesische Innenministerium hat die Beamten der Touristenpolizei erheblich verstärkt sowie mobile Sicherheitsposten eingerichtet, die in den Sommermonaten an touristischen Anlaufpunkten, Stränden und öffentlichen Plätzen im Einsatz sein werden.’ Met andere woorden de Tunesiërs hebben extra bewaking naar de toeristenoorden gestuurd. Een interessante observatie.

De Fransen

Tot slot, de Fransen (zie afbeelding boven). De oude koloniale macht, het land met de grootste economische belangen, niet alleen toeristische. Ook daar staat het stoplicht niet op groen. Wel op geel, net onder het oranje van elders (‘niet essentieel’ veelal) met simpelweg: verhoogde waakzaamheid (‘vigilance renforcée’), met enkel in het diepe zuiden een oranje schil. Daarmee heeft het land dezelfde kleurcode als de Egyptische en Turkse kustplaatsen. Marokko is wel groen, en wie zich afvraagt welke kleur Frankrijk zelf bekent: dat is neutraal wit, als enige, daar doen ze geen uitspraak over.

Welbeschouwd de volgende conclusie. Wees eens te meer bedachtzaam wie wat over Tunesië adviseert. Overheidsadviezen – hoe lastig te accepteren soms ook voor de reisindustrie – zijn niet bedoeld om de toeristische industrie verder te helpen. Er  is ook geen EU-maatstaf die alle leden overeenkomen. Wel is zeker dat de noodtoestand van 24 november 2015 is verlengd tot 19 januari 2017. Daarna zullen we meer weten.

Welke lessen leren we? Ik ga er vanuit dat iedereen de bestemming een snelle, voorspoedige en dus ook veilige terugkeer gunt op het mondiaal toeristisch toneel, ik ook. Maar oordeel wijselijk én oordeel vooral zelf, ik stuur u bij deze graag de links om de laatste stand van zaken in de gaten te houden.

België: http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/tunesie

Duitsland: https://www.auswaertiges-amt.de/sid_90E6D775B7F2BEEF2A7D62D5B2189507/DE/Laenderinformationen/00-SiHi/TunesienSicherheit.html?nn=389532#doc389478bodyText1

Verenigd Koninkrijk: https://www.gov.uk/foreign-travel-advice/tunisia

Frankrijk:http://www.diplomatie.gouv.fr/fr/conseils-aux-voyageurs/conseils-par-pays/tunisie/

Nederland: http://tunesie.nlambassade.org/you-and-country/reisadvies-tunesie.html

PS

Of de allerbeste misschien nog wel: zelf gaan kijken…

 

 

 

 

(Visited 2.243 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel