Column: e-Nederland - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Column: e-Nederland

Door: | 14 mei, 2019

Het was alweer een tijd stil op de stoffige burelen van het vorig jaar opgerichte Internationaal Comité van Landentellende Reisgekken, het ICLR. Voor de nieuwe lezers, een niet georganiseerd statuutloos clubje van reisliefhebbers die openlijk of stiekem het aantal landen tellen dat zij bezocht hebben. Ik heb er eerder over geschreven en een overstap op een luchthaven telt dus niet. Dat soort werk.

Maar we hadden al een tijd geen vergadering ingepland, het aanbod was wel duidelijk. De teleurstelling overheerste weliswaar bij de rappe onderdrukking van de onafhankelijkheidswens van Catalonië, want die hadden we meteen kunnen bijtellen op ons lijstje. Bijna ieder lid is wel eens in Barcelona geweest. Maar we wisten dat het weinig kans van slagen had. Al dat geld dat we in de loop der jaren aan de ETA en IRA hadden gestort bleek achteraf ook weggegooid.

Korea x 2

Met vrees keken we wel even de toenadering tussen Noord- en Zuid Korea maar zo’n vaart loopt dat niet. Wij als reisliefhebbers die zoveel mogelijk landen willen afvinken hebben niets aan zo’n pacifistische inkrimping. Twee landen is beter dan een. Maar goed, als Trump zich er mee bemoeit verwachten we niet zo snel unificatie, we rekenen er eerder op dat in de VS weer een burgeroorlog uitbreekt, en verschillende staten zich onafhankelijk verklaren. Het lijkt me een kwestie van tijd met hem.

Macedonija of nee

Nee, de reden van de spoedvergadering ging om twee recente naamswijzigingen. Als eerste: Macedonië. Zoals bekend: dat heet sinds dit jaar Noord-Macedonië, om een oorlog met de Grieken te voorkomen. Dat laatste levert historisch gezien wel mooie films op, maar allicht is het verstandig. Alleen…wat tellen we? Heeft iemand die anno 2017 in Macedonië is geweest, en vorige week weer, op exact dezelfde plaats, maar dan officieel in Noord-Macedonië recht op twee landenpunten? Of een? We kozen voor het eerste, de oude garde gesust met de wetenschap dat de nieuwe generatie landentellers nooit meer kunnen scoren met ‘gewoon’ Macedonie, Hoewel, op de Balkan weet je het nooit.

Swazi

Maar een belangrijke kwestie lang nog op tafel. De koning van Swaziland, Mswati III, heeft zijn land vorig jaar bij haar vijftigjarig onafhankelijkheid een nieuwe naam gegeven: eSwatini. Het waarom van de koning was op alleen al een glimlach waard: om verwarring met Zwitserland te voorkomen. Logisch, als twee druppels water, ik reis ook nooit zonder mijn Swasische zakmes. eSwatini betekent ‘het land van de Swazi’s’. Nu is de koning een ouderwets alleenheerser dus dan kan gewoon allemaal. De puntentelling was weer snel duidelijk maar we voelden collectief dat we de kleine ‘e’ moesten bespreken. Was de koning millennial gegaan, met een e-tje om lekker modern te doen? Want we kennen e-learning, e-commerce, de ABN Amro e-reader en natuurlijk de aloude e-mail. Zou dit een trend kunnen zijn, gevolgd door aan andere alleenheersers die hun land bij gebrek aan medicijnen, grondwet en voedsel toch iets leuks willen geven? We zagen al e-Brunei,  e-Wit-Rusland of e-Venezuela. Zouden we meer punten kunnen scoren? Maar helaas: dat rare kleine ‘e-tje’ betekent niet meer of minder dan ‘van of uit’ als voorvoegsel, standaard klein geschreven. Met groet, Tijn uit Nede….eh, Tijn, e-Nederland.

 

(Visited 90 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel