Column: Doewietanië, Muskatonië - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Column: Doewietanië, Muskatonië

Door: | 5 januari, 2018

Kaapverdië, Curaçao, Bali en Florida waren vol. Wat was er nog meer? Op mijn Mac vond ik nog een laatste middenstoel op Playa del Carmen dat door Skyscanner met 3 overstappen werd aangeboden voor 38.612 euro. Het was niet te doen, het was kerst, het miezerde en de lucht was een geile vrouwvriendelijke SM-trilogie. Maar ik had ook pijn hoor. Ik wilde naar de zon, maar het was allemaal te duur, zeker als je de rest van het jaar ook nog reis-ambities hebt.

Eenmaal aan de gekonfijte bio-eendensnavelbout met truffel-vergetengroenten-mousse met een handgeplukte wijn van de linkshandige en licht autistische wijnboer Jean-Jacques de la Sucette op de beter bekendstaande linkerheuvel van de Bourgondische micro-appellation Hautes-Cotes de Branlé (ik was er volop ingetuind bij de wijnwinkel) dacht ik aan de oplossing. Het was duidelijk, terwijl ik nog eens bijschonk. Ik moest mijn eigen touroperator gaan beginnen! Ik belde Tesla’s Elon Musk of hij, de Zuid Afrikaanse miljardair/visionair, mee wilde in het avontuur. ‘Listen Elon, my man…eh, ik kan toch gewoon Nederlands lullen toch? Yes! top, baie dankie…ik heb een killeridee! Kijk, heel Europa wil vandaag stiekem liever naar de zon dan naar de schoonfamilie – de gourmetindustrie stort in als de prijs van een weekje kerstwinterzon halveert – maar we komen zonbestemmingen tekort. Dus ik denk: we richten DUI op, zeg doewie. Ja, get it? Haha. De naamsbekendheid jat je gewoon zoals een beetje LIDL-product. Wist je dat Snelle Jelle-kruidkoek daar gewoon Vlugge Japie heet, haha, I shit you not! Always maandverband heet daar Siempre, hahaha. Dat mag gewoon maar wat eurootjes extra op een ticket niet haha’

Afrika

‘Oh ja, maar waarheen dan vraag je? Komt ie. We kopen een stuk land in Afrika. Iets rustigs, zonder al te veel onvrede, maar wel fors corrumpeerbaar. Of een vergeten eilandje. Of we vragen Volker Stevin iets op te spuiten uit het niets, hebben ze al ervaring mee. Maar juridisch dan van ons.’ Elon twijfelde even aan de haalbaarheid. ‘Elon, dat is dé toekomst man. Ken je Labadee, het privé-eiland van een cruiserederij. Dat noemen ze Haïti! Een goed voorbeeld. Een stuk land kopen van een van de meest mislukte landen ter wereld en het omtoveren van Dante’s Hel in Holiday Island. Dat bestaat, Elon, dat bestaat! Ze doen het allemaal!’ Ik opende een tweede flesje en ging verder. ‘We gaan van scratch bouwen Elon. De hele reis, maar dan ook de hele reis van voordeur tot voordeur een week later is in ons beheer. We starten een eigen airport ergens in het grensgebied van Noord-Frankrijk, Limburg en westelijk Duitsland waar je via Tesla-rail zowel vanuit Parijs als Amsterdam binnen het uur bent. Het is uiteraard exclusief Teslair en elk verkocht zakje chips, kopje koffie en flesje geurwater is money in onze pocket.’ Eat my shorts Schiphol, je mag het hebben KLM.

Klimmuur

Welkom in Doewietanië, zoals ik het land had bedacht. ‘Elon, dat is een heel hoog ommuurde (aan de binnenkant tevens spannende klimmuur voor de tieners!) zandstrip van eigen accommodatie aan de stranden en in het midden van het land maken we een groot zipline-spa-escaperoom-IMAX-bbq-walhalla. Alle natuur hakken we weg, want dat levert alleen maar rare beestjes op. Excursie, souvenir-T-shirt, koelkastmagneet, zonnebrand, aspirine, diamanten ringen, condooms, zonnebril en andere parafernalia…allemaal van ons! Met mega-marge.’ ‘But who cleans de kamers, Tijn? Not Europeans, if you want a real winst Tijn.’ Die had ik klaar: ‘de Filipino’s! Ook gewoon een goed gejat idee hoor.’

Shell Compound

Ik ging door. ‘Luister, een klein deel van de winst moet wel naar buiten-de-muur. Geen eenmalige afkoopsom – dat gaat snel op – maar een jaarlijkse percentage om ze afhankelijk en kalm te houden. Het Shell compound-principe zeg maar. ‘En dat everything tegen een awesome competitieve prijs in een jetlag-, malaria- en politicivrij eigen stuk zonovergoten vakantieland. I love it, maar wel een andere naam dan’ reageerde Elon ijdel, ondernemend en geënthousiasmeerd. Deal! Ik kreeg een app en zag dat Elon een miljard dollar had overgemaakt. Tevreden pakte ik een stift en begon in te tekenen op mijn wereldbol. Muskatonië, hoofdstad Tijnopolis. (Wacht maar af, wacht maar af…)

(Visited 442 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel