Toch is er ook goed nieuws. Afgelopen zaterdag deelde Thomas Cook mee dat het stopt het met verkopen van 29 attracties die niet voldoen aan ABTA-dierenwelzijnsnormen.
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Column: Dierenwreed

Door: | 3 augustus, 2018

‘Houd je van dieren?’, vroeg iemand laatst mij. ‘Natuurlijk’ zei ik, ‘goed doorbakken en met een vleugje zout’. Het is een songtekst waar ik nog steeds om kan lachen. De werkelijkheid is veel minder komisch.

Vraag het de nodeloos afgeschoten ijsbeer op Spitsbergen van afgelopen weekend die te dicht bij bezoekende cruise-crew kwam. Die hele situatie had vermeden kunnen worden met wat verrekijkers. De foto heb ik jullie, en mezelf, bespaard. Maar het is zo vaak, te vaak, raak. Vinden ook de ezeltjes op Santorini die deze week in het nieuws waren omdat ze bezwijken onder het gewicht van sommige toeristen.

Toch is er ook goed nieuws. Afgelopen zaterdag deelde Thomas Cook mee dat het stopt het met verkopen van 29 attracties die niet voldoen aan ABTA-dierenwelzijnsnormen. Het bericht kon op onze Facebookpagina rekenen op veel goedkeuring. Maar er was ook een reisagente die de deuren van dierenshows liever voor altijd sluit. Had zij gelijk?

The New York Times berekende in 2016 dat tussen de twee en vier miljoen mensen attracties bezoeken die schadelijk zijn voor dieren. Sindsdien is er zeker vooruitgang geboekt. De betere reisaanbieders van deze wereld nemen hun verantwoordelijkheid, Tripadvisor weert dieronvriendelijke attracties en hun dochterbedrijf Viator biedt ze niet meer aan.

Selfie met tijgers, dansende aapjes

Althans zo hoor en lees ik. Maar ben ik nu gek? Het wemelt wereldwijd nog altijd van de dieronvriendelijke attracties. Ik kan het volgende bijna allemaal zo binnen een minuut boeken: op de foto met een krokodil in de Everglades, met zijn honderden bij een eenzame stingray op een Caraïbisch eiland of aan een dolfijnenvin hangen in een Mediterraan zwembad. Geketende beren, papegaaien op fietsjes, poseren met tijgers, dansende aapjes in rokjes, de instagram van de toerist onder een Thaise olifant (Trappen Dombo, hard trappen!)… we hebben het hier echt lang niet alleen over kleine schimmige lokale dierenmisbruikers, nee, er zijn nog heel wat ‘dierenattracties’ te boeken bij nette partijen.

Kan dit nog?

Ik kan er inkomen dat er in eerste instantie gewerkt is aan het voorkomen van wreedheid tegen dieren. Maar nu moeten we toch echt eens gaan nadenken of dat wel genoeg is. Kunnen dierenshows waarbij onze entertainers in gevangenschap leven, met als hoofddoel om de toerist tot vermaak te zijn, nog wel anno 2018?

Bajesregels

Wat staat daarover in de regels die we hebben afgesproken? Zoals door de ABTA, de Britse ANVR. Nou, de ABTA Animal Welfare Guidelines blijk je als niet-lid alleen te kunnen kopen voor 1250 Britse pond. Maar het internet zou het internet niet zijn, dus in het rapport uit 2013 lees ik veel goede wil, maar ook een heel duidelijke tekortkoming. Er wordt uitgegaan van ‘minimale vereisten’. Zoals: All animals have regular, daily access to adequate and clean drinking water.’ Ja, heb je de koekoek, om in jargon te blijven. Met andere woorden, wie de dieren goed verzorgt – of in ieder geval niet hemeltergend slecht – komt er wel mee weg. Het lijken me ongeveer de regels van de gemiddelde Nicaraguaanse bajes en waarschijnlijk even goed nageleefd.

Klaar ermee, wat denk jij?

Ik stel voor nu voor: we moeten helemaal af van alles met het woord ‘show’ of ‘experience’ in combinatie met een dierennaam. Dieren behoren in hun eigen habitat! Met een paar kleine uitzonderingen, waartoe toeristenvermaak zeker niet hoort. De regels van ABTA – en ook wat ik bij ANVR over het onderwerp vind – lijken me niet meer actueel en aan herziening toe. Of in ieder geval aan discussie.

Want zo blijkt uit de motivatie van Thomas Cook: meer dan negentig procent van hun klanten vindt dierenwelzijn belangrijk. De overigen zijn uilskuikens en addergebroed, die wat mij betreft wel in een vers bewaterd kooitje mogen om voor ons in een rokje door een brandende hoepel te fietsen. Maar, zonder gekheid, zeg het zelf maar: dolfijnenshow met meezwemmogelijkheid…ja, of nee?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel