Column: De thuisreiziger op Vrakantie - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Column: De thuisreiziger op Vrakantie

Door: | 21 oktober, 2020

Nu de keiharde realiteit is dat we nauwelijks kunnen reizen, heb ik het zwaar. Ik zal de enige niet zijn. Los van al het vreselijke nieuws, mis je de voordelige bijkomstigheden van reizen: een ander perspectief, bezinning, relativering, avontuur. To name but a few. En dan moet je wat…

Omdat ik nog niet dood gevonden wil worden in een Bungalow type Roma of een tiny house – ik zou serieus overwegen mezelf op te knopen aan het stekkerkoord van het gourmetstel – blijft er weinig over. Maar, reizen zit in je bloed of niet. Ik deel graag de virtuele ervaring uit ons huishouden. Voor deze Virtual Reality reis thuis, ook wel de VR-akantie, heeft u nodig: Spotify, Netflix, Youtube en een account bij Thuisbezorgd of Uber Eats. Het helpt zeker als u een beetje kunt koken, maak anders een lijstje met goede traiteurs, toko’s en Turkse supers in de buurt, en een goede slijter/wijnwinkel is altijd welkom. Koop niet bij de supermarkt voor de meest authentieke ervaring! Knorr ‘wereldgerechten’ komen uit de gaarkeuken van de duivel.

Waar gaan we heen?

Want waar gaan we heen? Een weekendje Zuid-Frankrijk? Op Youtube is een live webcam te vinden met uitzicht over de Promenade des Anglais. Je ziet live de Niçois genieten van de ondergaande zon, terwijl het hier hoost.

 

Het is logisch hierbij een mooie Provence rosé te drinken, en op je borrelplank liggen olijven en charcuterie. Als begeleidend lied stel ik ‘La Mer’ voor van Charles Trenet (Spotify link HIER) Zo kunt u zich ook wel de vrakanties naar Spanje, Italië en Griekenland voorstellen.

Zuid-Afrika? Haal een mooie fles Pinotage, Kanonkop of zo, en bestel online verse biltong. Dit is bij ons thuis dan weer een ideale mogelijkheid het fotoboek – het is hét seizoen om je fotoboeken eindelijk te maken – van eerdere Afrikaanse reizen. We mijmeren terug naar gedane safari’s en voelen de herinneringen ons hart verwarmen – of is het de wijn? – en via Spotify danst Miriam Makeba (Spotify link HIER) uit de speakers. Pata pata! Nog meer tips: Jerk Chicken, ijskoude Red Stripe en voor de liefhebber AMC Ganja Kush of Northern Lights x White widow. Bob verzorgt de soundtrack, (ya mon, link me door!). Zwitserland? Fondue en de Netflix open haard! Ierland is Guinness x Van Morrisson. Mexico? Taco’s – echte – en Natalia Lafourcade (aqui compadre). Japan, ik raad ten zeerste de Netflix serie ‘Midnight Diner, Tokyo Stories’ (klik hier voor de trailer) aan, kleine gebeurtenissen in een oud eethuisje. Je hebt vast je eigen sushi-tentje op speeddial. Kinderen in de buurt? De prachtige animatiefilms van Studio Ghibli. Maak kennis met Totoro (trailer), Ponyo en Kiki. Zo mooi! Maar ga ook eens buiten je bekende paden. Zoals reizen betaamt, nieuwe ontmoetingen. Korea! Op Netflix staan best heel rare Koreaanse soaps, zoals Love Alarm.

En anders is er K-pop, Blackpink bijvoorbeeld. Serveer hierbij de Koreaanse klassieker Chimaek, vlammend hete kipstukken met ijskoud bier en je bent echt even de grens over. Of doe eens een rondje bijzonder West-Afrika: zoek de playlist ‘Nigeria 1970, Funky Lagos’

Klik op de albumcover voor de spotifylink

en maak Cachupa uit de Kaapverdiaanse eilanden. Of Senagelese Yassa, ook heerlijk. Of vuur die BBQ aan voor slow cooked smoked Brisket Kentucky Style onder de begeleiding van de uitstekende country van The Chicks of Chris Stapleton en een fles bourbon.

 

Geen geld? Rijst, bonen en een oude cd van de Buena Vista Social Club die iedereen heeft, we zijn een beetje in fantastisch Cuba!. Ook leuk…een avondje bucketlisten. Ik heb net Narcos Colombia af, nooit geweest, maar drie keer raden waar ik straks heen wil cabron. Reisgidsje kopen, alvast wat inlezen, en veel coke, zeker drie blikjes, bij de zelfgemaakte empanadas…

Ik kan nog wel even doorgaan, maar u snapt het vast. Wie zelf ook leuke soortgelijke vrakantie-bouwpakketjes heeft…ik lees ze graag!

 

Deel dit artikel

Reacties

  1. JaSing Chu

    helemaal goed! De manier om herinneringen levend (en tastbaar) te maken (of beter gezegd tasteful) en deze tijd te overleven. Ik doe het twee maal per week en het houdt je optimistisch en thuis geniet er ook van.
    Wij komen er wel door heen!