Column: Covidikkijken - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Column: Covidikkijken

Door: | 7 augustus, 2020

Ja, Van Vleuten, heb jij nog iets?’ ‘Eh ja, de studenten Mark, het lijkt me een goed idee dat ze alleen maar mogen samenkomen in kleine groepen, zonder alcohol en om 22 uur moet het voorbij zijn’. ‘Top, Van Vleuten, goed realistisch plan, we nemen het mee!’ ‘Iemand anders nog wat? Anders gaan we zo live…

We moeten het even over gisteren hebben…Ik lees hier en daar dat Rutte een redelijk strenge toon hanteerde. Persoonlijk heb ik een ander idee bij ‘streng’. Ik vermoed hoe ouder je bent, des te meer je beseft wat ‘streng’ wel is. Het was eerder een halfslachtig beroep op wat gezond verstand, daar waar de foto’s van de Nederlandse en Belgische stranden allang het tegendeel hebben bewezen. Ikke, ikke, ikke.

Met andere woorden, we worden serieus beperkt in ons reisgedrag, maar in eigen land mag eigenlijk alles of wordt van alles op zijn Hollands gedoogd. Ja, nou ja, je moet je naam achterlaten bij het café en dat soort werk. Geweldig plan, gaat ook helemaal lukken, zeker omdat dat natuurlijk erg streng gecontroleerd gaat worden. Net zoals de medewerkers van de GGD die telefonisch gaan controleren of reizigers uit oranje of rode gebieden zich aan de verplichte thuisquarantaine houden. ‘Ah, ja, dank voor uw belletje mevrouw van de GGD, ja, nee, ik ben thuis hoor. Belangrijk he. Nee, oh nee, dat is gewoon een CD van ‘Tolle Sounds aus dem supermarket’ van de Berlijnse band Schadenfreude Zwei’ op de achtergrond, ben gewoon thuis hoor. Kijk daar komt mijn poes net aan. Mauw mauw…

Test

Dat is natuurlijk als je geheel vrijwillig in de nieuw te openen Coronacontrolestraat bent geweest op Schiphol. Het is geen verplichting, dus in zekere zin vraag je aan een alcoholist of deze vrijwillig een blaastest willen afnemen. ‘Hik, ha, halloooo rijbewijs, wilt u mijnnnn politieagent zien…‘ Maar de verplichting is dan ook moeilijk, zo bleek gisteren. ‘Een quarantaineplicht valt wettelijk niet mee. Maar gebruik je gezonde verstand. Als een werkgever via sociale media ziet dat een collega net terug is van vakantie in een oranje land, dat hij dan zegt: ‘Wat doe je hier? Ga naar huis!‘’ Say what now? Is de AVG alweer van tafel? Worden werkgevers hier aangeraden de social media van hun werknemers te volgen? Die hebben wel andere zorgen nu. Sowieso moeten we nut en noodzaak van social media streng onder de loep nemen, maar dat is voor een andere keer. Maar de tragiek is wel: het ene oranje land is het andere niet. Ik blijf dat vreemd, onnodig en kwalijk vinden met zoveel het spel voor onze branche.

Zwakke schakel

Persoonlijk zou ik de crisis in Nederland heel anders aanpakken. Want de aanpak is zo effectief als je zwakste schakel. ‘Ja, welkom, we gaan het volgende doen. De stranden gaan dicht, jullie kunnen er niet mee omgaan. Iedereen een mondkapje binnen en buiten zolang dit duurt, en als je begint over je vrijheid staat er op Schiphol een vliegtuig klaar om je naar Noord-Korea te brengen, waar je wat ons betreft mag doen en laten wat je wil.’ Toch niet te streng? Maar gelukkig hoeft dat niet…want de oplossing is nabij!

Vaccin

Het mooiste was gisteren nog wel het ‘nieuws’ van onze overheid dat er allicht al in voorjaar 2021 een werkend vaccin komt. Oh wacht, iets met ‘een duizend slagen om de arm’. De term ‘slag om de arm’, tsja… ‘He schat, leuk je weer te zien, zullen we binnenkort weer eens afspreken? Volgende woensdag?’. ‘Ja, superleuk joh, maar ik houd wel even een slag om de arm in verband met de kids en zo, of oma, of Rex die naar de dierenarts moet’. Afijn, slag om de arm is uitgesteld annuleren omdat het anders zo ongemakkelijk en onbeleefd is. En dat dus maal duizend. Ze weten het gewoon niet. Zeg dat dan. Covidikkijken.

Haastige Spoet

Dat doen de Russen beter, op wie mijn hoop gevestigd is. Die gaan vanaf oktober vaccineren. Het werd in de Westerse wereld met scepsis ontvangen, zoals zo vaak. Niet door mij, en dat kwam door Kirill Dmitriev. Hij sprak van ‘een Spoetnik-moment’, refererend aan een groot succes in het peperdure wedstrijdje verplassen tussen de VS en de Sovjet-Unie in het derde kwart van de vorige eeuw. Kijk, dat is duidelijke taal die je niet gaat uitspreken als je twijfelt. Je kunt zeggen van de Russen wat je wil, maar als de winter nadert helpen ze je toch vaak uit de brand.

 

 

 

 

 

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel