Column: Comité der Landentellende Reisgekken - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Column: Comité der Landentellende Reisgekken

Door: | 9 februari, 2018

Beste reisbranchegenoten, we hebben spelregels nodig. Om fraude te voorkomen! Waar ik het over heb? Landentellen! Country Counting. Ik weet dat bijna iedereen in deze mooie branche er na wat reislustige jaren mee begint, en zo af en toe bij een biertje met elkaar vergelijkt. Maar dan moet er wel een level playing field zijn. En dat is er niet. Bedrog ligt op de loer.

Hoeveel landen zijn er dus?

We hebben meerdere problemen om te bespreken. Om te beginnen, hoeveel landen zijn er eigenlijk om te tellen? En tellen we dus van dezelfde lijst? Want is Vaticaanstad een land? Hong Kong? Dat zullen ze op een stoffig Zwitsers kantoortje toch vast wel hebben vastgelegd? Nee dus. De Verenigde Naties tellen 195 landen, maar het Olympisch Comité alweer 206 landen en zijn er zelfs 211 FIFA-voetbalteams. Of dan toch maar de ISO 3166-2 landenlijst (ja echt), die we kennen van de landencode van een webadres. Dan kunnen we terecht Antarctica (.aq by the way) meenemen maar dan krijg je ook rariteiten als de Aland-eilanden en Svalbard als onafhankelijk. Ik wens zoveel mogelijk telbare landen maar moet ergens een grens trekken…en nee, Disneyland Paris is geen land!

Meet & Greet met Floortje

Afijn, wat doen we? We maken zelf een lijst! La Liste Internationale des Pays Réels. Daartoe heb ik de het zojuist het Comité International des Voyageurs Fous Comptant des Pays (CIDVFCDP) opgericht, ofwel het Internationaal Comité van Landentellende Reisgekken, het ICLR. Ik nodig je bij deze uit lid te worden! Je krijgt een leuke Bobo het airberlin-reisbeertje (restpartijtje) als je de 25 landen hebt gehaald, een bronzen ‘I am a traveljunk’-speld bij de 50, een zilveren ‘Yolo Global Hotshot’-pin bij de 100, en een gouden ring of bij de 150, te dragen aan de vinger waar ooit je trouwring zat. Boven de 200? Een meet & greet met Floortje Dessing, wier beeltenis op onze clubvlag staat met onze Latijnse clubspreuk: feles ad parvum sede in domo tua, ofwel: thuisblijven is voor pussies.

Lekker veel landen

Nu de lijst : ik stel het volgende voor. Weg met ISO 3600. En fuck de VN, wij tellen Taiwan gewoon wel (sorry China), en als je het helemaal naar Groenland weet te maken, dan mag deze wat mij betreft ook op de lijst. En we mogen best een beetje creatief boekhouden. Waarom het Verenigd Koninkrijk als één land tellen als we ook Schotland, Wales, Noord-Ierland en Engeland los kunnen doen. Dus we hanteren als eerste de FIFA-lijst, lekker veel landen. En ja, dan mag je Hong Kong gewoon meetellen (sorry China)! Maar, opgelet, daar komen nog wel acht landen bij die niet bij de bond zijn aangesloten: Micronesië, Kiribati, de Marshall Eilanden, Monaco, Nauru, Palau, Tuvalu, en Vaticaanstad. Eens? Ik vind ze tellen, je verdient een streepje als je op het verre Tuvalu bezoekt en de paus lijkt me ook een globetrottende stiekeme landenteller dus vooruit. En dan uitrekenen maar!

Airports tellen niet!

Ho stop! We vergeten iets. Wat telt? Airports tellen niet! Een overstap op Singapore telt niet als een bezoek aan de Singapore. En hoe zit het met de cruisegangers dan? Een bezoek van een uur of zes aan een bepaald land zonder overnachting? Ik zeg vooruit, maar dan wel het land in. Laten we zeggen: minimaal twee uur in een bestemming met daadwerkelijk voet aan land, op minimaal vijf kilometer van airport of cruiseterminal, mondiale niemandslanden met identieke dutyfrees en foodcourts. Afijn, als u denkt dat we er zijn, helaas nog lang niet. Wat doen we met Nagorno-Karabach, Transnistrië, en Somaliland die in zekere zin functioneren als onafhankelijk land, maar te weinig olie hebben om erkend te worden? Dat bepalen we bij de volgende ledenvergadering, net als de nabespreking van de kwestie Catalonië en de waarde van landen die niet meer bestaan zoals Joegoslavië en Rhodesië. Maar voor nu, tel ze! En… hoeveel???

 

(Visited 571 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel

Reacties

  1. inge@terramundo.nl

    Ik ben ooit in Tsjecho-Slowakije geweest. Mag ik die nu al 3 tellen? Tsjechië, Slowakije en Tsjecho-Slowakije?

    • Tijn Kramer

      Dat is inderdaad een punt van overleg ja. ik denk eerder in bonuspunten…:-)