Blog: Tunesië, wie biedt? - TravMagazine
Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll naar boven

Top

Blog: Tunesië, wie biedt?

Door: | 5 maart, 2016

Dierenvriend die ik ben, had ik op 12-jarige leeftijd ietwat moeite met die zielige kippen in roestige kleine kooitjes, die hun noodlot afwachtten in de brandende zon op de markt in Tunis. Hypocriet, maar ik liep er met een boog omheen. Hop, door naar de groentekraam.

Nu, zo’n vijf jaar na de Arabische Lente en het drietal terroristische aanslagen van vorig jaar, probeert Tunesië zijn weg weer terug te vinden. Maar dat is niet gemakkelijk; de terreur heeft het toeristische hart gestolen. En, het voordeel van de twijfel wordt niet snel gegeven. Zo ook niet door onze eigen overheid; het negatief reisadvies voor Tunesië is er nog steeds.

Deze week interviewde ik de Tunesisch minister van Toerisme, die op werkbezoek was in Den Haag. Ik besefte toen dat niet al onze Europese vrinden met een ‘bedenkelijk’ gezicht richting Noord-Afrika kijken, zoals wij. Onder ‘wij’ vallen overigens ook onze Belgische buren en de Britse theedrinkers aan de andere kant van de plas. Maar de Russen bijvoorbeeld geven geen negatief advies. Ik hoor je denken: ja, de Russen ja. Poetin, min 40 graden en Vodka: tough folks. Maar de Fransen en Duitsers deinzen ook niet terug. Waarom wij dan wel? Waarom hebben wij geen probleem met het boeken van een retourtje met de Thalys naar Parijs, maar zit een vliegticket naar Monastir er dik niet in?

Bij de aanslag in Sousse doodde een schutter 38 buitenlanders en kwamen 21 toeristen om bij een aanslag op het Bardo Museum in Tunis. Maar, denk er even over na. Een ritje op een vrijdagmiddag in augustus vorig jaar had aan boord van de Thalys namelijk ook heel anders kunnen aflopen. Nog geen drie maanden geleden werden in de Lichtstad ruim honderd mensen de dood ingejaagd door meerdere terreuraanslagen tegelijk. Parijs. Waarom is ons geheugen wat betreft de Franse hoofdstad relatief kort en lijkt onze mening wat betreft Tunesië zo bepaald? Is dat puur omdat je je geografisch gezien dichter bij het hete vuur bevindt?

Kijk, ik zeg nu niet: pak allemaal je biezen en hop op een kameel door de Sahara. Maar iemand moet toch als eerste weer op die kameel gaan zitten. En daarnaast, de Tunesisch departementsvrouw heeft een punt: nul risico kan niemand garanderen. En Parijs is het bewijs dat terreur geen grenzen kent. Letterlijk. Dus: misschien moeten wij er niet langer met een boog omheen blijven lopen… Volgens de Europese Unie is reizen naar het Noord-Afrikaanse land weer toegestaan. Dus, wie biedt? Of moet ik zeggen: wie durft weer reizen naar Tunesië aan te bieden?

(Visited 397 times, 1 visits today)

Reageer met Facebook:

Reacties:

Deel dit artikel